Sinds een paar maanden zijn er de Zoldersessions op YouTube waarmee het Nederlandse bedrijf Zolder.io dieper ingaat op actuele security ontwikkelingen en digitalisering in de brede zin. Met een van de vier oprichters, Erik Remmelzwaal, is gesproken over het bedrijf en zo werd ook duidelijk waarom een videokanaal goed bij het bedrijf past. Vandaag in het eerste deel gaat het over de visie van het bedrijf en de manier van werken.
Zolder als kantoor
De vier oprichters van Zolder.io hebben de nodige ervaring opgedaan bij andere security bedrijven en waren langere tijd collega’s. Per begin 2020 hebben ze de stap genomen een eigen bedrijf te starten. Hiermee willen ze een bedrijf neerzetten waarin het draait om hetgeen ze leuk vinden: security research. En zo klaar staan om nieuwe security vragen die ontstaan door digitalisering van de samenleving te kunnen beantwoorden. De naam Zolder past daarom volgens Remmelzwaal ook erg goed. “De zolder is heel stereotype de plek van waaruit je aan het hacken en onderzoeken bent.”
Vier zolders zijn dan ook de plek van waaruit het kwartet opereert. Of vanaf elke andere locatie afhankelijk van waar men zich bevind. Er is bewust voor gekozen geen eigen kantoorruimte te huren. De keuze staat los van de Corona beperkingen. Hacken en onderzoeken kan heel goed vanuit de eigen werkplek aan huis, of een willekeurige locatie. “We hebben goede infrastructuur en connectiviteit in Nederland, dus dat is geen reden om nog een bureau ergens te huren. Daarnaast zijn we een organisatie met onregelmatige werktijden en ook 24/7 als het nodig is. We weten uit ervaring dat je kantoorkosten en bijkomende dan explosief toenemen,” zegt Remmelzwaal. De kosten die zo worden vermeden maakt het mogelijk dat men meer tijd kan stoppen in onderzoek en het bezoeken van events, als spreker of als bezoeker.
De visie van Zolder
Het is niet alleen de werkwijze die opvalt. Remmelzwaal: “Wij kijken 10 tot 20 jaar vooruit. Ik geloof sterk dat ethical hackers de betrouwbare rol hebben waarop een maatschappij voor hulp moet kunnen terugvallen wanneer onze leefomgeving bevolkt wordt door autonome systemen zoals robots. Het is nog net op tijd dat we hiermee starten want het klinkt misschien futuristisch maar overal om ons heen worden dingen nu al “smart” gemaakt. En dan hebben we het niet meer over koffiemachines en andere gadgets, maar over belangrijke voorzieningen zoals stoplichten. Maar ook al zou je denken dat we na al die jaren aan kwetsbaarheden wat geleerd zouden hebben: de security van dit soort voorzieningen is vaak nog matig. Er is dringend meer security kennis nodig bij die digitalisering en het is onze missie om in deze maatschappelijke behoefte te voorzien.”
Overmorgen in deel 2 van het interview met Erik Remmelzwaal van Zolder vertelt hij wat het bedrijf doet en welke oplossing het in petto heeft voor het MKB.